1. KULTURNI DAN FESTIVAL PRI SVETILNIKU V GLEDALIŠČU KOPER

V sredo, 6. 11. 2019 smo za učence 1. in 2. razredov v okviru projekta SKUM in Festivala Pri svetilniku organizirali tudi KULTURNI DAN.

Učenci so se najprej seznanili s kulturno ustanovo Gledališče Koper. Med raziskovanjem skrivnosti gledališča smo se dotaknili celotnega procesa nastajanja predstave. Z velikim zanimanjem smo se sprehodili skozi pododrje in zaodrje, kjer so učenci z zanimanjem opazovali vse stvari, ki jih igralci pri predstavah uporabljajo, bili fascinirani nad delom maskerke v maskirnici, ki je ravno ličila igralca pred predstavo, in skladišču polnem raznoraznih scenskih rekvizitov, pa v garderobi in vadnici, kjer igralci vadijo in ponavljajo scenarij in nenazadnje tudi na samem odru, kjer so se učenci kar sami preizkusili v pravi gledališki improvizaciji.

Poleg igralskega poklica, smo spoznali še druge gledališke poklice kot so režiser, scenograf, kostumograf, dramaturg, rekviziter, itd. Kdo je igralec in kdo lahko to postane? Kaj pravzaprav sploh pomeni biti igralec? O naravi, doživetjih, skrivnostih in izzivih igralskega poklica je z učenci spregovoril dramski igralec Igor Štamulak, ki mlade gledalce že vrsto let navdušuje tudi v otroških predstavah. Z vsestranskim umetnikom so učenci spoznali zgodovino poklica in kako se je skozi leta spreminjal ter se na zabaven način pogovorili o prigodah in izzivih, ki igralca spremljajo pri njegovem delu. Učenci so bili prevzeti ob nekaterih dogodivščinah, ki jih igralci doživijo.

Po vsem tem smo si ogledali gledališko predstavo Mehurčki. Župančičevi Mehurčki so zagotovo najbolj znana in ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk za otroke pri nas. Pesmi v njej so tako vedre, svetle, tople, očarljive, duhovite in zanimive, da gledališkim ustvarjalcem pogosto služijo kot predloga za gledališke uprizoritve. V Gledališču Koper so posamezne pesmice umestili v privlačno, duhovito in otrokom všečno zgodbo o Cicibanu, ki zvečer ne more (in noče) zaspati, zato z Možičkom Kopitljačkom, ki oživi le takrat, ko sta s Cicibanom sama, uganjata norčije, a kaj ko njuno zabavo vsakič prekine mama, ki vstopi v otroško sobo, da bi preverila, ali Ciciban že spi…

Učencem smo tako omogočili zelo prijetno, zelo zabavno in predvsem nepozabno gledališko izkušnjo.

Povezava na poročilo: Festival Pri svetilniku

2. Kulturni dan

V začetku oktobra so si učenci 4. in 5. razreda, v Gledališču Koper, ogledali gledališko predstavo »Super reva«.

Na dan pred kulturnim dnevom so razredničarke 4. in 5. razreda učence vpeljale v osnovne pojme o gledališču, ustvarjanju predstav in o sami predstavi. Učenci so iskali asociacije, razlagali so pojme, kot so komičen krimič, super reva, navajali in opisovali so gledališke poklice, ki jih že poznajo. Razredničarke so na kratko učence seznanile z vsebino predstave in dopustile učencem, da si ustvarijo svojo sliko glavnega lika in poteka predstave. Pogovor je nanesel tudi na gledališki bonton in učenci so bili dobro pripravljeni na sprejemanje novega doživetja.

Predstava je učence navdušila. Kar nekaj učencev je izrazilo željo, da bi si jo še enkrat ogledali. Te prijetne občutke so lahko podoživeli še po predstavi, saj smo po zaključeni igri, odšli v zaoderje, kjer smo skupaj s pedagoško vodjo odkrivali prostore in poklice, ki sodelujejo pri ustvarjanju predstave. Učenci so se lahko preizkusili tudi v zanimivih igrah, ki pripomorejo k boljši pozornosti in sproščenemu vzdušju.

S tema delavnicama so učenci dobili bolj jasen vpogled v to, kako nastane gledališka predstava in kdo pri tem sodeluje. Zanimanje so izkazali tako, da so poslušali, si ogledovali predmete in postavljali vprašanja. Navdušeni so bili tudi nad vsemi rekviziti, kostumi in prostori, ki so jih obiskali.

Iz pogovora, ki je sledil po predstavi, smo dobile potrditev, da so razumeli dramsko dogajanje na odru ter, da so bili pozorni tudi na gledališke prvine, ki so soustvarjale gledališko predstavo.

3. Kulturni dan