V petek, 11. 10. 2019, so petošolci obiskali Pokrajinski muzej Koper.

Potem ko so se učenci seznanili s poklici v umetnosti, so pokukali še v drugo kulturno ustanovo, da bi med drugim spoznali tudi vse tiste, ki skrbijo za našo kulturno dediščino.

V muzeju so učenci spoznali kustosinjo, ki je predstavila svoje delo in še delo vseh tistih, ki skrbijo za muzejske zbirke. Z interaktivno predstavitvijo jih je lepo vpeljala v muzej. Učenci so imeli možnost spraševati, odgovarjati na vprašanja, izražati svoje izkušnje in pričakovanja. Spominjali so se preteklih izkušenj, ki so jih imeli v muzeju in spoznavali načrt dela – lov na zaklad – ki je sledil.

Delo je potekalo v skupinah. Učenci so s pomočjo načrta zemljevida in zanimivih nalog odkrivali muzejske prostore in zbirke. Nad tem načinom dela so bili navdušeni. Urili so se v natančnem opazovanju, iskanju podatkov, branju, postavljanju vprašanj, sodelovanju … Pred odhodom smo naredili še povzetek, ko smo pregledali opravljene naloge.

 

Petošolci so obiskali etnološko zbirko Pokrajinskega muzeja Koper: Od vlakna do oblačil

Pri predmetu gospodinjstvo se petošolci srečajo s tematiko tekstila in oblačenja. Pri tej snovi učenci in učenke med drugim spoznavajo različna vlakna in način predelave vlaken v blago.

Razstava Od vlakna do niti, ki je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Koper, učencem omogoča drugačen in zanimiv način učenja, ki pripomore k boljšemu razumevanju ter trajnejšemu znanju.

V muzeju so učenci z zanimanjem opazovali vse stare predmete in sodelovali pri odkrivanju uporabnosti predmetov.  Učenci so navijali  klobčiče iz štren, se učili vezenja in si v delavnici kvačkanja izdelali volneno zapestnico, na kar so bili še posebno ponosni.