Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki,
za vami je še eno šolsko leto. Verjamem, da šolske klopi zapuščate zadovoljni, veseli, verjetno tudi malce utrujeni. Osvojili ste nova znanja in pridobili nove izkušnje. Nekateri zapuščate osnovnošolsko izobraževanje, drugi srednješolsko. Za vami je naporno obdobje in zato vam še posebej želim brezskrbne poletne dni. Poslanica_junij_2016
Naj bodo počitnice vseh, drage učenke in Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki,
hitro je minilo še eno šolsko leto. Veliko novih znanj ste usvojili, spoznali in doživeli marsikaj novega. Za vložen trud, vztrajnost in prizadevnost vam iskreno čestitam in verjamem, da boste s pravo mero vedoželjnosti, odgovornosti, resnicoljubnosti, medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in sočutja tudi v prihodnje vsem v ponos.

 

Sedaj je napočil čas, da je opravljeno delo ocenjeno, nato pa odhitite počitnicam naproti. Želim vam, da bi jih preživeli kar najlepše in v njih našli čas za vse tisto, za kar med šolskim letom ni bilo časa ali priložnosti. Za igro, druženje, za raziskovanje okolice, za otroški in mladostni smeh, za prijateljska druženja. Namenite kdaj slednja tudi tistim sovrstnikom, ki počitnic ne morejo preživljati brezskrbno.
V mladostni neugnanosti pa ne pozabite na svojo varnost. Kjerkoli in kadarkoli. Previdnost v prometu tudi poleti ne bo odveč.
Ne pozabite tudi na prijateljico knjigo. Ta je vedno neizmerni vir doživetij in radovednih raziskovanj. V počitniškem odklopu dajte prosto pot domišljiji, ustvarjalnosti, igrivosti.
Predvsem pa ‐ preživite poletje tako, kot vam je najljubše.
Srečno!

 

Spoštovane in spoštovani vsi zaposleni v osnovnih in srednjih šolah,
dovolite mi, da vam vsem najprej iskreno čestitam, se zahvalim za vse opravljeno delo v še enem
šolskem letu. Vem, kako odgovorno in kakovostno opravljate to delo. Hvala vsem za vsakodnevni doprinos k temu, da lahko, tudi v primerjavi z drugimi, povemo, da je slovenska šola dobra šola.
Ob srečanjih z vami vedno in znova vidim, koliko predanosti, koliko truda vložite, da naša šola ostane kakovostna in da to kakovost še krepimo, da ohranja in spodbuja radovednost, ustvarjalnost, inovativnost mladih, in predvsem ‐ da spodbuja mlade k zavedanju, da je znanje vrlina in vrednota.
Skupaj s starši skrbite za osebnostno rast učencev in z osebno zavzetostjo sooblikujete njihove temeljne vrednote. S tem pomembno vplivate na razvoj ne le mladih, ampak celotne družbe.
Pri tem pa je ključno krepiti zaupanje: med učenci, učitelji, starši.  Pri razumevanju življenja, v katerega vstopajo otroci in mladi, jim bodimo zato tudi v najprej v oporo.
V tem šolskem letu smo pogosto izmenjevali mnenja, jih sooblikovali,  iskali rešitve. Želim si, da bi v takšnem, konstruktivnem dialogu, tudi vnaprej skupaj gradili naše šolsko polje.
Prepričana sem, da vsi z iskrenim namenom, da slovenski šolski sistem naredimo še bolj kakovosten. Za otroke, mlade, vse vas, nas.

Na prijetne počitnice in srečno v poletju,

Dr. Maja Makovec Brenčič
ministrica